Uthyrning i andra hand

Medlemmar som önskar hyra ut (andrahandsuthyrning / andrahandsupplåtelse*) sin bostadsrättslägenhet måste ha godkännande av styrelsen.

En ansökan måste göras för att föreningen ska ha kännedom om att din bostadsrättslägenhet är uthyrd och vem som bor i lägenheten. Föreningen ska alltid ha aktuella kontaktuppgifter både till den boende och till medlemmen. Du är som ägare av bostadsrätten alltid ansvarig även när den är uthyrd. Det är du som innehavare som ansvarar för att föreningen får tillträde till lägenheten vid behov samt för eventuella skador och störningar som uppkommer.

Observera att om du hyr eller lånar ut lägenheten utan styrelsens godkännande riskerar du att förverka nyttjanderätten till lägenheten. Föreningen har då rätt att säga upp dig för avflyttning. Du kan också komma att avhysas och få lägenheten tvångsförsåld

Tänk på att Du som medlem och lägenhetsinnehavare har rätt att hysa inneboende i din bostad utan styrelsens godkännande. Detta under förutsättning att du själv samtidigt brukar lägenheten som bostad. I annat fall är det att betrakta som andrahandsupplåtelse. Den inneboende får inte förorsaka föreningen och dina grannar problem eller upplevas som störande.

Föreningens regler och policy vid andrahandsuthyrning

En omfattande andrahandsuthyrning i en bostadsrättsförening medför flera problem, anonymiteten ökar. En hyresgäst har i allmänhet mycket litet eller inget intresse för föreningen. Det är svårt att engagera medlemmar som inte bor i huset etc. Styrelsen har därför en restriktiv policy till andrahandsuthyrning. Om ansökan avslås av styrelsen kan du vända sig till hyresnämnden och få frågan prövad.

Styrelsen tillämpar hyresnämndens normer vid sin bedömning av andrahandsuthyrningar och andrahandsupplåtelse beviljas vid beaktansvärda skäl:

  • arbete/studier/vård av anhörig på annan ort till vilken man inte kan pendla
  • Sjukdom (vid vistelse på sjukhus/vårdhem) eller provsambo
  • uthyrning till egna barn som t ex ska studera
  • om man har för avsikt att bosätta sig i lägenheten efter pensionering
  • om bostaden är svårsåld på grund av marknadsläget
  • uthyrning till närstående, alltså inte enbart till egna barn.

Icke beaktansvärda skäl/ej godkända skäl:

  • Den som förvärvat en bostadsrätt med spekulativa syften anses inte ha beaktansvärt skäl att upplåta lägenheten i andra hand.
  • Om andrahandshyran överstiger hyresnämndens lagstadgade nivåer. 
  • Föreningen godkänner inte uthyrning via Airbnb eller andra liknande förmedlingar

Tillstånd ges tidsbegränsat och specifikt

  • Vi ger tillstånd maximalt ett år i taget och om behovet därefter kvarstår ska en ny ansökan lämnas. Efterhand som tiden går blir skälen att tillåta fortsatt andrahandsupplåtelse allt mindre beaktansvärda.

Tänk på:

  • Även om du lånar/hyr ut till barn, barnbarn eller släkting under längre tid än en månad medan du själv bor någon annanstans gäller ovanstående om ansökan om tillstånd från styrelsen.

Hur gör jag om jag vill hyra ut i andra hand?

En underskriven ansökan med angivande av skäl ska lämnas till styrelsen och ett av alla parter underskrivet hyresavtal ska bifogas.

Ansökningsblankett och exempel på hyresavtal finns att ladda hem längre ned på sidan.

Notera att din ansökan ska göras i god tid innan andrahandsuthyrningen är tänkt att starta, så att styrelsen kan behandla ansökan på ett styrelsemöte och lämna besked

Andrahansansökan (ansökningsblankett och hyresavtal) skickas till styrelsen per:

  • e-post till infoakvamarina@gmail.com, i detta fall ska ansökan och avtal vara inskannat (i färg) med underskrifter i blått
  • brev till föreningens adress, se kontakt uppgifter.

Glöm inte att på ansökan ska det tydligt framgå varför lägenheten ska upplåtas (skäl), till vem (namngiven person) och för hur lång tid. Tänk på att tillstånd endast ges för högst ett år i taget. Notera att ansökan ska vara undertecknat av medlem samt att hyresavtal ska vara undertecknat av både medlem och andrahandshyresgäst.

För andrahandsuthyrning av bostadsrätt får bostadsinnehavaren betala en årlig avgift motsvarande 10% av basbelopp enligt socialförsäkringsbalken till föreningen. För 2017 är prisbasbeloppet 44 800 kronor. Det vill säga i dagsläget 4 480 kronor. Avgiften för en kortare tids uthyrning är 1/12 per månad.

Om du får tillstånd, tänk på att

  • du som medlem är ansvarig för att månadsavgiften betalas
  • Att det finns en gällande hemförsäkring under uthyrningstiden.
  • Informera din hyresgäst om de regler som gäller i föreningen. Du som medlem är ansvarig för att hyresgästen sköter sig.
  • Vad som gäller vid in- och utflyttning är delvis reglerat i dokumentet trivselregler.
  • du som medlem är ansvarig för att hyresgästen inte stör andra boende eller skadar föreningens egendom
  • upprätta ett skriftligt kontrakt och försäkra dig om din besittningsrätt. Efter två år kan  din hyresgäst erhålla besittningsrätt till lägenheten om ni inte avtalat bort det.
  • hyresgästen endast får använda c/o-adress. Ditt namn är kvar på både namntavlan i entrén och på lägenhetsdörren. 

 

*) Andrahandsuthyrning/-upplåtelse eller inneboende

Begreppet inneboende användes i vissa sammanhang. Det krävs inget tillstånd för att som lägenhetsägare ha en inneboende. Om du däremot vistas på annan ort och låter den inneboende disponera lägenheten helt på egen hand, så blir det en andrahandsupplåtelse och tillstånd krävs. Detta gäller också om t.ex. föräldrar flyttar och ett barn bor kvar. Ett annat exempel kan vara om föräldrar ägt och bott i lägenheten och sedan låter ett barn disponera lägenheten helt på egen hand. Även denna form kräver tillstånd. En upplåtelse av lägenheten är tillståndspliktig oavsett vem som betalar månadsavgiften och oavsett om det gäller en månad eller ett år. Vill du veta mer så finns bra information på Hyresnämndens hemsida www.hyresnamnden.se