Underhåll & renovering

Som boende i bostadsrätt har du stora möjligheter att påverka och utforma ditt eget boende. Ytskiktsrenoveringar av golv, väggar, tak, listverk mm kräver inget extra tillstånd av styrelsen.

All byggnation som innebär ändring av planlösning (t.ex. riva/flytta en vägg) eller ändringar i ledningar för el, vatten, avlopp, värme och ventilation eller annat som kan påverka fastighetens funktion och säkerhet krävs ett godkännande från styrelsen innan, samt att nedan regler och direktiv efterlevs. Notera att väsentliga ändringar på uteplats/balkong kräver tillstånd.

Blankett för ombyggnadsansökan hittar du här, komplettera med tydliga ritningar över planerad ombyggnad, beskrivande text, intyg och annan betydande dokumentation.

Beräknad tid från insänt komplett ärende till beslut är normalt en månad.

Ändringar som inte godkänts skriftligen av styrelsen kan leda till krav på återställande av ändringen samt eventuellt krav på vite.

Generella regler

Allt arbete ska utföras fackmannamässigt i enlighet med gällande branschregler, var noga med att se till att företaget du anlitar har en ansvarförsäkring.

Notera att skador som uppkommer till följd av felaktigt utfört arbete belastar bostadsrättsinnehavaren.

Försäkringsbolagen kräver auktoriserade hantverkare för att betala ut eventuell ersättning.

Vid alla omfattande renoveringar som innebär störningar för övriga boende, måste du i förväg informera dina grannar i form av ett meddelande på anslagstavlan i trapphuset. Ange hur länge arbetet beräknas pågå och gärna även kontaktinformation till dig.

Störande arbeten

Arbete med bilning, längre borrningar eller liknande aktiviteter som skapar mycket oljud får endast ske vardagar kl. 08.00-17.00. Under helger och helgdagar får inget störande arbete utföras.

Att spika, använda elverktyg och genomföra kortvarig borrning eller på annat sätt åstadkomma buller är tillåtet vardagar kl. 08.00-20.00 samt helger kl. 10.00-17.00. Inget arbete får utföras på helgdag och dag före helgdag.

Byggavfall och städning

Byggmaterial och avfall får inte förvaras i trapphuset, utanför eller i anslutning till entréer eller på gården. Big Bags eller annat byggavfall får inte kvarstå över helgen. I annat fall kan ansvarig bostadrättsinnehavare komma att faktureras.

Byggavfall och färg får ej slängas i föreningens soprum utan måste föras till en återvinningsstation.

Trapphusen ska städas dagligen vid nedsmutsning.

Ventilationsutsug ska täckas så att inte byggdamm kan sugas in i ventilationskanaler.

Använder din hantverkare bil får den endast stå parkerad på gården vid i- och urlastning av material, övrig tid hänvisar vi till parkering på närliggande gator.

Rotavdrag

Som bostadsrättsinnehavare har du rätt till rotavdrag enligt skatteverkets hemsida.

Du uppger följande uppgifter till den som utför uppdraget; Brf Akvamarinen 1 organisationsnummer 769630-3606, din gatuadress och lägenhetsnummer. Observera att det är folkbokföringens lägenhetsnummer som börjar på 1 och har fyra siffror, du hittar det på utsidan av din ytterdörr.

Vattenavstängning

Avstängning av vattenstammar görs av fastighetsskötaren efter att ni har meddelat om detta genom en felanmälan till SCB. Tänk på att göra anmälan i god tid innan önskad avstängning, kostnaden som detta medför debiteras lägenhetsinnehavaren.

I god tid före planerad avstängning ska du informera alla berörda grannar via en lapp på anslagstavlan i entrén. Informationen måste innehålla datum och klockslag då vattnet kommer att vara avstängt och om det berör både kall och/eller varmvatten.

Vattnet bör vara avstängt så korta stunder som möjligt.

Avstängning av vattnet till enskilda lägenheter kan göras av de boende själva. I varje lägenhet finns avstängningsventiler i badrummen.

Kök

Endast spiskåpa utan fläkt får anslutas till befintligt utsug. Kolfilterfläkt får installeras förutsatt att den inte ansluts till utsuget. Alla övriga fläktar är förbjudna. Föreningens tekniska förvaltare kan ge mer information.

Ventilationen kontrolleras ca vart 6 år (kallas för OVK = Obligatorisk ventilationskontroll, och är ett myndighetskrav). Felbyggda kök eller felaktigt installerade fläktar kommer den boende uppmanas att åtgärda, om uppmaningen inte följs så kan föreningen åtgärda och den boende riskerar då att få stå för kostnaden.

Diskmaskin, kyl och frys ska alltid monteras på droppskydd.

Badrum

Vid våtrumsändring ska tätskiktet (fuktspärren) göras av firma som är certifierad av Byggkeramikrådet. (Information om företag finns hos GVK - Svensk Våtrumskontroll, Byggkeramikrådet eller Säker Vatten AB). Försäkringsbolagen har i sina försäkringsvillkor krav på utförande av auktoriserade företag och utförande enligt branschregler.

Tappkranar ska vara typgodkända för flerfamiljshus.

Tänk på att om rörledningar ska fällas in i väggar och golv är det extra viktigt att detta görs i samråd med föreningens styrelse och tekniska förvaltare. Rörarbeten ska utföras av auktoriserad firma med för arbetet erforderliga behörigheter

El

Elinstallationer ska utföras av en behörig elinstallatör. (Behörighets- och kompetenskrav kan inhämtas hos Elsäkerhetsverket).