Att bo i hyresrätt

Bor man i en hyresrätt hyr man lägenheten av fastighetsägaren, som även kan vara en bostadsrättsförening, eller i andra hand av en hyresgäst eller en bostadsrättshavare.

Man betalar ingen insats för sin lägenhet och man står inte heller själv för underhåll av lägenheten. Förutom hyra av själva bostaden ingår normalt värme, vatten och i vissa fall även hushållsel. Om man har ett förstahandskontrakt kan man byta till en annan lägenhet om hyresvärden eller hyresnämnden godkänner bytet.

Vill man flytta är det en uppsägningstid på tre månader hos Akvamarinen 1, det betyder att du måste betala hyra i tre månader även om du vill flytta tidigare. En hyresgäst som missköter sig på något sätt, genom att till exempel betala hyra för sent, genom att störa sina grannar eller genom att hyra ut sin lägenhet i andra hand utan tillstånd, riskerar att bli uppsagd. En hyresgäst som inte bor i sin lägenhet och därmed inte har något behov den, kan också bli uppsagd om hyresvärden behöver lägenheten.

Man har rätt att utföra målnings- och tapetseringsarbeten i sin lägenhet, men sänker man värdet på lägenheten kan man bli ersättningsskyldig gentemot fastighetsägaren. Vill man genomföra större renoveringar i lägenheten måste fastighetsägaren först godkänna detta. Som hyresgäst har man också en vårdplikt, vilket innebär att man inte får utsätta lägenheten för onormalt hårt slitage eller orsaka skador. Vårdplikten innebär också att man är skyldig att anmäla fel och brister i lägenheten till hyresvärden

Hemförsäkring

Man har ingen juridisk skyldighet att teckna en hemförsäkring, och hyresvärden kan inte heller kräva att man gör det, men det är självklart klokt att ha en hemförsäkring om det inträffar någon skada i lägenheten. Det är en trygghet om det händer något i din bostad, som t ex brand, vattenläckage eller inbrott. Hemförsäkringen ger skydd för allt du har hemma och även för de personer som står med på försäkringsbrevet och bor i samma bostad.
Hemförsäkringen kan ha olika delar:

  • Egendomsskydd – om saker som går sönder eller blir stulna.
  • Rättsskydd – för kostnader för juridiskt ombud.
  • Ansvarsförsäkring – om du måste betala skadestånd till någon.

Andrahandsboende

Den som upplåter sin bostad i andra hand måste ha tillstånd från sin hyresvärd eller från hyresnämnden. Vill man däremot hyra ut en del av lägenheten till en inneboende behöver man inte fråga hyresvärden om lov, men det är viktigt att den person som har förstahandskontraktet också bor i lägenheten.

Om du har ett förstahandskontrakt och vill hyra ut din lägenhet måste du ha ett s.k. beaktansvärt skäl. Det kan exempelvis vara att du ska arbeta i en annan stad eller vill prova på att sammanbo med någon person. Hyresvärden brukar godkänna att du hyr ut din lägenhet ett år i taget. Det är viktigt att man skriver ett kontrakt med sin andrahands-hyresgäst för att reglera vad som gäller för uthyrningen.

Man är som hyresgäst ansvarig för lägenheten och för att hyra betalas trots att den är uthyrd i andra hand. Man riskerar att förlora sitt förstahandskontrakt om den som hyr i andra hand inte betalar hyran eller stör grannarna. Man får också ersätta hyresvärden för skador som orsakas av andrahandshyresgäster.

Besittningsskydd

En bostadshyresgäst har ett direkt besittningsskydd vilket innebär att om hyresgästen blir uppsagd och inte accepterar att flytta, har hyresgästen rätt att få frågan om avtalets förlängning prövad av hyresnämnden.

En andrahandshyresgäst har aldrig bättre rätt till lägenheten än förstahandshyresgästen vilket innebär att man som andrahandshyresgäst aldrig kan få en juridisk rätt att överta förstahandskontraktet

Hyresnämnden

Hyresnämnden är en domstolsliknande förvaltningsmyndighet som handlägger tvister mellan en hyresgäst och en hyresvärd. Hyresnämnden har också en upplysningstjänst där de svarar på frågor om sin verksamhet och vissa allmänna juridiska frågor.

Flyttanmälan

När du flyttar måste du anmäla din nya adress till Skatteverket. Du kan göra anmälan om flytt och eftersändning av post på Svensk adressändrings hemsida.

 

Hyreslagen (kap 12, jordbalken)

Hyresnämdens hemsida

Hyresgästföreningens hemsida